EMDR Nedir?

emdr.jpg

 

EMDR, “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” kelimelerinin baş harfi ile isimlendirilen bir terapi yöntemidir ve Türkçeye “Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme” olarak çevrilmiştir.

EMDR terapi göz hareketlerinin, rahatsız edici düşüncelerin etkisini azaltabildiği teorisine dayanır.

Yaşamdaki her yeni deneyimle birlikte zihin bilgileri alır depolar. İşlevsiz ve olumsuz olaylar bilgi işleme sisteminde bozulmaların meydana gelmesine neden olur. Dolayısıyla bilgi işlenemez.

Beyin, her yeni deneyimle birlikte kendisine ulaşan duygu, düşünce, ses, koku gibi bilgi kaynaklarını işler ve öğrenme için işlevsel hale getirir.  Bu sistem sağlıklı çalışmadığında öğrenme gerçekleşmez, anı işlemlenemez.

EMDR terapisinde işlemlenememiş anılar işlemlenmiş anıya dönüştürülür. EMDR yaklaşımına göre rahatsızlıkların, sorunların, olumsuz duygu, düşünce, davranış, karakter ve kişilik özelliklerinin arkasında uyumu ve işlevi bozan, işlenmemiş, izole bir şekilde depolanmış bu tür anılar yatar.

Bu anılar dört kanallı bir kayıt sistemiyle kaydedilir. Travmatik olayın görsel, işitsel, dokunsal, tatsal ve kokusal uyarımları duyusal (sensoriyal) kanala, yarattığı olumsuz inanış bilişsel kanala, oluşturduğu duygular duygusal (emotional) kanala, o an oluşan bedensel tepkiler de bedensel (somatik) kanala kaydedilir. Anılar genelde bu dört kanaldaki kayıtlarla hatırlanır. Ancak bazen sadece bedensel ya da duygusal kanal ile hatırlanabilirler. Hatta bazı olayların duyusal kayıtları bilinçdışına itilebilir ve hatırlama sadece diğer üç kanalla gerçekleşebilir.

İşlenmeyen anılar, geçmişte yaşanan büyük kazalar, savaş, kayıplar vb. olabildiği gibi çocukluk döneminden kalan travmalar veya günlük hayatta yaşanılan olumsuzluklar da olabilir.

Hangi Rahatsızlıklarda Uygulanabilir?

– Depresyon
– Panik Atak
– Travmalar
– Fobiler
– Yas
– Stres bozukluğu
– Sınav Stresi
– Motivasyon
– Cinsel Sorunlar
– Kronik Ağrılar
– Somatik Bozukluklar
– Aşk Acısı
– Yeme Bozukluğu
– Alkol, Madde Bağımlılığı
– Okul fobisi
– Cinsel ve/veya Fiziksel Taciz
– Başağrısı, Migren
– Kişilik Bozuklukları
– Performans Arttırma
– Kendilik Değeri ve Özgüven İçin Duygusal Kaynak Kazanımında Kullanılmaktadır.

EMDR Ne Kadar Sürer?

EMDR terapi literatüründe ‘kısa süreli terapiler’ grubunda yer alır. EMDR tedavisinin ne kadar süreceği sorunun tipi, danışanın bugünkü yaşam koşulları, önceki travmaların sayısı ve etkisi ile bağlantılıdır. Her kişinin bilgileri kendi değerleri ve deneyimleri doğrultusunda kendine has bir biçimde işlemesi de süreyi etkiler.

ei_1699707887569-removebg-preview

Sinerji Sağlık Danışmanlığı 'nın amacı, insana değer veren, Sağlığın önemini insanlara anlatan deneyimli terapistlerden herkesin güvenilir ve kolay bir şekilde danışmanlık hizmeti alabilmesini sağlamaktır.
Hayat bazen beklenmedik zorluklarla karşılaştığımız bir yolculuktur. Bazen karşılaştığımız sorunlar gerçekten karmaşıktır. Kendi başımıza çözüm bulamıyoruz ve bir kısır döngüye giriyoruz.
Şu anda yaşadıklarımızı anlayan, hayatın zorluklarına yeni bir gözle bakmamıza yardımcı olan, bizi her durumda kabul eden, bilgi ve tecrübesiyle hayatta kalmamız için bize yol gösteren güvenilir bir rehber arıyoruz. Bu anlarda biz psikoterapi uzmanları olarak yanınızdayız!
Unutma! "Dünyayı değiştiremezseniz, dünyanızı değiştirirsiniz.

Copyright by Sinerji Onkoloji Sağlık DanışmanlığıHizmetleri 2023. Tüm Hakkı Saklıdır.